Κείμενο για τις μεταγωγές κρατουμένων | Πάτρα

ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΩΓΕΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ΄, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΗΣ

Όλο το πρfilakes_frouria_ipsistis_asfaleiasοηγούμενο διάστημα, παράλληλα με την απροκάλυπτη λεηλασία των κοινωνικών κεκτημένων και την επιβολή της εξαθλίωσης, ο κρατικός μηχανισμός επιδόθηκε στη δημιουργία ενός κλίματος τρομοϋστερίας και ευθείας επίθεσης απέναντι στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας, αναπόσπαστο κομμάτι των οποίων αποτελούν οι ένοπλοι αντάρτες, προκειμένου να αποδυναμώσει την επαναστατική δράση και να επενδύσει στο δόγμα νόμος και τάξη. Σε αυτό το πλαίσιο ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2014 το νομοσχέδιο για τη δημιουργία των φυλακών τύπου Γ΄, φυλακές με αναβαθμισμένη την καταστολή, την εκδικητικότητα, την επιτήρηση και την απομόνωση στο εσωτερικό τους. Μια φυλακή η οποία θα στέκεται επιβλητικά και παραδειγματικά πάνω από τα κεφάλια όσων αγωνίζονται ενάντια στο κράτος και το κεφάλαιο αλλά και όσων κρατουμένων είναι “απείθαρχοι” ή θεωρούνται “επικίνδυνοι” στις ήδη υπάρχουσες δομές εγκλεισμού.

Στις φυλακές αυτές λοιπόν θα οδηγείται όποιος κατηγορείται βάσει του νόμου 187 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και όσοι κατηγορούνται με βάση τον “αντιτρομοκρατικό” νόμο. Έτσι στις φυλακές τύπου Γ΄, μεταξύ άλλων, θα οδηγούνται αγωνιστές που είτε έχουν αναλάβει την ευθύνη για συμμετοχή σε ένοπλη επαναστατική οργάνωση είτε, λόγω πολιτικών επιλογών και συντροφικών σχέσεων, φέρονται ως μέλη τέτοιων. Στόχος του καθεστώτος, είναι η όξυνση της προσπάθειας εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρόνο κράτησης, όπως επίσης η απομάκρυνσή τους από το φιλικό και συγγενικό τους περιβάλλον, τοποθετώντας τους χιλιόμετρα μακρυά από τις πόλεις διαμονής τους αλλά και η απομόνωσή τους από το υπόλοιπο περιβάλλον της φυλακής, σε μια προσπάθεια εκμηδενισμού της πολιτικής τους παρέμβασης εκεί. Επιπρόσθετα, ο πλήρης εξοπλισμός τους με σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα ελέγχου και η εξωτερική -δυνητικά και εσωτερική- φύλαξη της φυλακής από ειδικό σώμα της αστυνομίας συνθέτουν το παζλ της πανοπτικής επιτήρησης. Τα σημεία που διαφοροποιούν το πλαίσιο κράτησης στις φυλακές τύπου Γ΄ από τις υπόλοιπες φυλακές, είναι τα εξής:

– Η μη χορήγηση αδειών στους κρατούμενους που εκτίουν την ποινή τους σε αυτές τις φυλακές.
– Η μη δυνατότητα εργασίας – μεροκάματων, έτσι ώστε να μην υπάρχει ευεργετικός υπολογισμός της ποινής, δηλαδή η δυνατότητα μείωσης του χρόνου έκτισης της ποινής, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους κρατούμενους στις φυλακές Α” και Β”.
– Η αύξηση των ετών έκτισης της ποινής της ισόβιας κάθειρξης στα 20 χρόνια τουλάχιστον, για αυτούς που εκτίουν ισόβια ποινή στις φυλακές τύπου Γ”, αντί για 16 χρόνια που ισχύει για τους ισοβίτες στις φυλακές τύπου Α΄ και Β΄.

Την επόμενη μέρα, λοιπόν, από την αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και την αυτόματη προκήρυξη εκλογών, με συνοπτικές διαδικασίες τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τις ειδικές συνθήκες κράτησης και η συγκυβέρνηση, ως πρώτο προεκλογικό χαρτί, επιλέγει τις πρώτες μεταγωγές φυλακισμένων αγωνιστών στις πτέρυγες τύπου Γ΄ των φυλακών Δομοκού. Πρώτος μετάγεται από τις φυλακές Διαβατών ο Νίκος Μαζιώτης, μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, στις 30 Δεκέμβρη κι ακολουθούν στις 2 Γενάρη οι μεταγωγές από τις ειδικές πτέρυγες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού του μέλους της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα, του Κώστα Γουρνά -μέλος του Επαναστατικού Αγώνα, καθώς και των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Βασίλη Τζωρτζάτου, ενώ από τις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού μετάγονται οι αναρχικοί Γρηγόρης Σαραφούδης και Γιάννης Ναξάκης.Στις 9 Ιανουαρίου μετάγεται επίσης στο Δομοκό ο Χριστόδουλος Ξηρός ενώ ταυτόχρονα, προς τις φυλακές Δομοκού μετάγονται και κρατούμενοι κατηγορούμενοι με το νόμο 187 περί «εγκληματικής οργάνωσης». Παράλληλα στις 3/1 και μετά από εισβολή των ΕΚΑΜ, μετάγονται από την Α΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού στις ειδικές πτέρυγες τα μέλη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος και οι αναρχικοί Ανδρέας Τσαβδαρίδης και Σπύρος Μάνδυλας. Οι μεταγωγές κρατουμένων αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα τόσο προς τις φυλακές Δομοκού όσο και προς τα ειδικά κελιά στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.

Το χρονικό διάστημα που επιλέχθηκε προκειμένου να γίνουν οι μεταγωγές στις φυλακές τύπου Γ΄ στο Δομοκό, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η στρατηγική αυτή εκ μέρους της κυριαρχίας εντάσσεται μέσα στην προεκλογική περίοδο και στο κλίμα το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί σε σχέση με διάφορα θέματα, με ένα από αυτά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν τις εκλογές, και με τρόπο αιφνιδιαστικό, ξεκίνησαν οι μεταγωγές στο Δομοκό, οφείλεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προλάβει να υλοποιήσει μια ακόμα εκδικητική πολιτική της ενάντια στους ορκισμένους εχθρούς της. Είχε προηγηθεί ο αγώνας του αναρχικού Νίκου Ρωμανού και του κινήματος αλληλεγγύης, οι οποίοι συγκρούστηκαν ευθέως με τις εξοντωτικές πολιτικές της δημοκρατίας και ανάγκασαν την συγκυβέρνηση σε οπισθοχώρηση από το αρχικό της πλάνο, φοβούμενη τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις που θα δημιουργούνταν για αυτούς.

Παράλληλα, με φόντο τις εκλογές, το ακροδεξιό μπλοκ συνεχίζει να χρησιμοποιεί μια πάγια τακτική των τελευταίων χρόνων να ταυτίσει τον αδιαμεσολάβητο μαχητικό αντιεξουσιαστικό αγώνα με το Σύριζα. Μέσω αυτού, και σε συνδυασμό με την πραγματοποίηση των μεταγωγών στις φυλακές υψίστης ασφαλείας μέσα στην προεκλογική περίοδο, οι κρατούντες στοχεύουν τόσο να κανιβαλίσουν πάνω στις ζωές των αγωνιστών και των υπολοίπων κρατουμένων όσο και να αποκομίσουν οφέλη από το ακροατήριο τους ικανοποιώντας το αίτημα για ασφάλεια. Η δημοκρατία ως εκδικητής (ΝΔ) και η σοσιαλδημοκρατία ως ανθρωπισμός (Σύριζα) είναι κομμάτια του ίδιου πολιτειακού μοντέλου διαχείρισης του καπιταλισμού. Κάτι που πρακτικά σημαίνει τη συνέχιση ενός κόσμου με φυλακές υπό οποιαδήποτε διακυβέρνηση. Κι αν ο Σύριζα δεσμεύεται προεκλογικά για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, αν αυτό συμβεί, θα είναι αποτέλεσμα ενός συντονισμένου, μαχητικού και ανυποχώρητου αγώνα των κρατουμένων και του κινήματος αλληλεγγύης.

Ως αναρχικοί, αγωνιζόμαστε για το γκρέμισμα κάθε φυλακής είτε είναι Α΄ είτε Β΄ είτε Γ΄ τύπου. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για καλυτέρευση συνθηκών μέσα στα κολαστήρια του εγκλεισμού, όπως και δεν τρέφουμε αυταπάτες για έναν πιο ανθρώπινο καπιταλισμό και πολεμάμε μέχρι το οριστικό ξεπέρασμα του. Παρόλ’ αυτά, οι ενδιάμεσοι αγώνες που διεξάγουν οι κρατούμενοι είναι αναγκαίοι στην κατεύθυνση της απελευθερωτικής προοπτικής. Κι αυτό είναι που κάνει τον αγώνα για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄ αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, όπως και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών αλλά και το δόγμα μηδενικής ανοχής που εφαρμόστηκε το προηγούμενο διάστημα ενάντια σε όποιον αντιπαλεύει την κυριαρχία συνολικά (π.χ. εκκενώσεις καταλήψεων), απαντιέται με τον αδιάκοπο κοινό αγώνα των εντός κι εκτός των τειχών, με στόχο την κοινωνική επανάσταση και το οριστικό γκρέμισμα των φυλακών και της κοινωνίας-φυλακής, και τη δόμηση μιας κοινωνίας ελεύθερης, χωρίς εξουσία, εκμετάλλευση κι εγκλεισμό.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕΤΑΞΥ ΟΣΩΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΚΙ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Συνέλευση αναρχικών / αντιεξουσιαστών ενάντια στις φυλακές και τις ειδικές συνθήκες κράτησης

(συνέλευση κάθε Πέμπτη στις 19.00, στο αναρχικό αντιεξουσιαστικό στέκι Άτακτον)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *